Új iroda a nemzetiségeknek

  08 Feb 2013


A Közraktár utca 34. szám alatt működik ezentúl a „Nemzetiségek Háza”, ahol a ferencvárosi nemzetiségi önkormányzatok nyertek elhelyezést.
Az átadás kapcsán Formanek Gyula, Ferencváros alpolgármestere elmondta, hogy a nemzetiségi törvény úgy rendelkezik, az önkormányzat köteles biztosítani a nemzetiségi önkormányzatok működését. Nemcsak a helyiséget, hanem a működéshez szükséges feltételeket is. – A nemzetiségek irodái eddig több különböző helyen voltak, ám fontosnak tartottuk, hogy találjunk nekik egy megfelelő helyet, egymáshoz közeli elhelyezéssel – árulta el az alpolgármester.
Az alapvető cél az volt, hogy legyen egy „Nemzetiségek Háza”, ahol mindegyik nemzetiségi önkormányzat helyet kaphat. Részben a hagyományok, részben praktikus okok miatt azonban a kilenc nemzetiségből négy nem kívánt élni az új lehetőséggel. A roma önkormányzat esetében a nemzetiség szám¬aránya indokolta, hogy megtartsák a Tűzoltó utcai irodahelyiséget. A görög önkormányzat pedig a József Attila-lakótelepen kívánt maradni, hiszen a kerületi görög nemzetiség túlnyomó többsége itt él. Ettől függetlenül a Nemzetiségek Háza nemcsak a beköltöző német, örmény, román, ruszin és szlovák nemzetiségek számára nyitott, hiszen a tárgyalótermet és az irodahelyiséget a Ferencvárosban működő mind a kilenc nemzetiség bármikor használhatja.