Vedd fel a fonalat! – családi nap az Iparművészeti Múzeumban

  17 Jan 2013

Fotó: Sáfár Tibor
Budapest, 2013. január 17., csütörtök (MTI) – Az Iparművészeti Múzeum Cérnába szőtt évszázad – 110 éves a halasi csipke című kiállításhoz kapcsolódva családi napot rendez szombaton Vedd fel a fonalat! címmel.
Lesz csipkeszakértés, kötéstanfolyam, kártyás szövés, csipkebemutató, csipketotó és kulisszatitkok nem csak haladóknak, sőt a helyszínen élő csipkevarrást is láthatnak az érdeklődők. A program középpontjában a sokszínűen és változatosan használható fonal áll, amely számos művészi mesterség alapja. A fonal és a cérna a textil, a csipke, a kötés és horgolás alapanyaga – számtalan módon képes felületet alakítani. A múzeum vár mindenkit, aki tud vagy egykor tudott kötni és horgolni, vagy mindig is szeretett volna megtanulni – olvasható a múzeumnak az MTI-hez eljuttatott tájékoztatójában.
A Cérnába szőtt évszázad – 110 éves a halasi csipke című kiállítást tárlatvezetés keretében mutatja be Erdei T. Lilla kurátor.
Csipkebotanika címmel a csipke természetábrázolásait ismerhetik meg a gyerekek Pataki Judit múzeumpedagógus vezetésével.
Lesz kitűző és fülbevaló készítés csipkéből, megtudhatják, hogy mi fán terem a csipkeverés és aki erre kíváncsi, ki is próbálhatja. Kártyás szövéssel karkötőt, nyakláncot, díszzsinórt készíthetnek Krasznai Judit irányításával. A csipketotót helyesen kitöltők között a rendezvény végén ajándékokat sorsol ki a múzeum.
Ezen a napon megnyitja kapuit az Iparművészeti Múzeum épületének Kinizsi utcai szárnyában működő Moholy Nagy Művészeti Egyetem (MOME) Textil Tanszékének egyik részlege, ahol exkluzív vezetéseken a szövőműhely gépeit, a textiltervezés folyamatait, az ott zajló munka színes eredményeit ismerhetik meg a látogatók.
A csipkés program családi jeggyel is látogatható. Aki megkezdett kézimunkával (kötés, horgolás) érkezik az Iparművészeti Múzeumba, az kedvezményes jegyet válthat.